Házi praktika: gyakori kézmosás miatt száraz, kirepedt bőr
Írta Memi
kedd, október 06, 2020
Nincs hozzászólás
Az általános gyakorlathoz képest jelentősen megemelkedett a kézmosásaink száma, ami még a gondosan beállított receptúrájú natúr szappan használatánál is kicsit száríthatja a bőrt. Ennek oka, hogy a felhámon található faggyúréteget jelentősen nagyobb mértékben távolítjuk el és így a gyakoribb kézmosás miatt lassabban tudja visszaállítani a szervezet.
Ha szintetikus anyagokat tartalmazó szappant, folyékony szappant és alkoholos kézfertőtlenítőt használsz, ezen felületaktív és sok esetben erősen szárító összetevők a bőr kirepedezettségét is okozhatják, amin keresztül akár könnyebben bejuthatnak a kórokozók a szervezetbe, így megosztunk néhány praktikát, amellyel segítheted a bőröd gyorsabb regenerálódását, illetve elkerülheted a további terhelését:
- ha tudod, hogy olyan dologhoz fogsz hozzányúlni, ami potenciálisan fertőzött lehet, húzz gumikesztyűt, így nincs szükség további kézfertőtlenítésre, illetve, ha mégis, a kesztyűn keresztül az alkohol nem érintkezik a bőröddel,
- ha otthon / fertőtlenített közegben vagy, elegendő az általános higiénés szabályok alapján megszokott alkalmakkor kezet mosni,
- ha száraz, kirepedezett a bőröd, kenj rá egy-két csepp olajat és hagyd beszívódni, biztos, hogy a Te konyhád is tele van csodás alapanyagokkal (olíva, repce, napraforgó olaj, kókuszzsír, shea vaj, vagy bármi, amit a főzéshez használsz, az a lényeg, hogy kémiailag finomítatlan / hidegen sajtolt / extra szűz / természetes legyen, mert beszívódik a bőrödbe),
- a mosogatást és mosást gumikesztyűben végezd, a takarításhoz a gumikesztyűn kívül maszkot is vegyél, mert a tisztítószerek felszabaduló gőze a tüdőt is irritálhatja,
- figyelj arra, hogy eleget iszol-e, mert ez is fokozhatja a bőrszárazságot,
- fűtési szezonban tegyél egy kis tálkába párologtató vizet (feldobhatod akár néhány csepp illóolajjal),
- ha teheted, lehetőség szerint használj natúr összetevőkből elkészített, szilárd szappant.
Kitartást és jó egészséget
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése